energie

waar staan we nu

Kassen moeten verwarmd worden. Liever niet met aardgas. Nu al gebruikt 30% van de teeltlocaties duurzame energie om de kas te verwarmen. Ze gebruiken bijvoorbeeld aardwarmte of restwarmte van industrie of collega-tuinders. Dit percentage stijgt de komende jaren. Want 80% van onze telers is aangesloten bij een warmtecoöperatie of duurzaam initiatief.  

duurzaamheid energie kassen glastuinbouw

hoe pakken we het aan

Binnen onze coöperatie lopen al veel initiatieven. Hieronder een paar voorbeelden van projecten die lopen. 

Restwarmte van Yarafabriek
Terneuzen

Aubergineteler Gebr. van Duijn BV en tomatenteler Van Adrichem Kwekerijen BV verwarmen hun kassen in Westdorpe volledig met restwarmte van de Yarafabriek. In het tuinbouwgebied rond Terneuzen wordt 55 miljoen m3 aardgas hergebruikt. Dit staat gelijk aan gasverbruik voor 35.000 huishoudens.

aardwarmte

Kassen worden verwarmd met warm water (60°) dat door een buisrailsysteem stroomt. Tien telers zijn aangesloten op een aardwarmtebron: 5 tomaten-, 4 paprika- en 1 aubergineteler.

Ze pompen warm water op vanaf 2 kilometer diepte. Via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem van de kas. Als de watertemperatuur 40 graden is, moet de teler het nog slechts 20 graden verwarmen. Hierdoor is 50-80% minder gas nodig.

aardwarmte

duurzaamheid aardwarmte boren