gewasbescherming

waar staan we nu

Elke teler wil sterke planten, zonder ziekten en plagen. Om dat te bereiken zet een teler preventief natuurlijke vijanden in tegen schadelijke insecten. Onze telers moeten minimaal 75% natuurlijke vijanden en groene middelen inzetten bij het bestrijden ziekten en plagen. Soms is dit niet voldoende. Dan moet een teler zijn gewas beschermen met een gewasbeschermingsmiddel. Al onze telers voldoen aan de Planet proof-norm van de hoeveelheid werkzame stof per hectare. Planet proof is een onafhankelijk keurmerk.

gewasbescherming

hoe pakken we het aan

Binnen onze coöperatie lopen al veel initiatieven voor gewasbescherming. Hieronder een paar voorbeelden.

planet
proof

Bij Growers United zijn alle aubergine, paprika en komkommertelers én steeds meer van onze tomatentelers, gecertificeerd volgens Planet proof. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor duurzamere producten. Het keurmerk is een bewijs voor de consument dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd. En daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier.

hommels, zijn onze ijverigste
werknemers

Onze tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s worden ook wel vruchtgroenten genoemd. De oorsprong van elke vrucht start met een bloemetje. Hommels bestuiven 7 dagen in de week iedere bloem, zonder er één te missen. Zo zorgen ze voor een perfecte bestuiving, waardoor de mooiste vruchten ontstaan.

hommels, zijn onze ijverigste
werknemers

duurzaamheid hommels

vergroening
teelt

duurzaamheid vergroenen marcel vd berg

Binnen Growers United loopt er een pilot ‘teeltvergroening’. Het doel van deze pilot is het hele jaar door groen te telen. Dus zonder inzet van chemische gewasbescherming. Dit is een belangrijk onderwerp, omdat de vraag naar groene producten toeneemt.

In deze pilot is het onze tomatenteler Marcel van den Berg gelukt om in heel 2019 geen chemie te gebruiken in de kas. Hij zet preventief biologische bestrijders in en gebruikt alleen groene gewasbeschermers. Gewasbeschermingsspecialisten Van Iperen en Bayer begeleiden Marcel en geven hem advies. Door dit succes is de pilot in 2020 uitgebreid naar drie teeltlocaties.