waar staan we nu
Een keer per jaar vervangt een teler zijn planten door nieuwe plantjes. Dit betekent dus ook dat er één keer per jaar veel plantresten, grondfolie en voedingsbodem uit de kas komt.
Voordat je een nieuwe bestemming kunt vinden voor deze afvalstromen, moet je eerst weten hoeveel je van elke stroom hebt. Dat hebben we in 2020 voor onze teeltbedrijven in kaart gebracht.
hoe pakken we het aan
Op zoek naar nieuwe bestemmingen voor onze afvalstromen onderzoeken we allerlei opties. Dit doen we zowel zelf in diverse werkgroepen, als met derden zoals Wageningen University & Research.
We werken mee aan externe onderzoekstrajecten waarin nieuwe toepassingen voor onze afvalstromen centraal staan. Een van de trajecten gaat over steenwolmatten die gebruikt worden als voedingsbodem voor de planten. Als ze in de kas niet meer nodig zijn, worden deze steenwolmatten verwerkt tot grondstof voor andere producten, zoals bakstenen.
Daarnaast loopt er een project voor producten met een deukje of een butsje. Zo drogen we bijvoorbeeld tomaten of verwerken we ze in een tapenade.