gewasbescherming

Waar staan we nu

Elke teler wil sterke planten, zonder ziekten en plagen. Om dat te bereiken zet een teler preventief natuurlijke vijanden in tegen schadelijke insecten. Onze telers zetten natuurlijke vijanden en groene middelen in om ziekten en plagen te bestrijden. Soms is dit niet afdoende. Dan moet een teler zijn gewas beschermen met een gewasbeschermingsmiddel. Dit doet de teler altijd lokaal. Zo blijven de biologische bestrijders gespaard.

In 2021 voldeed 95,8% van onze teeltbedrijven aan de Planetproof-norm van de hoeveelheid werkzame stof per hectare.

Doelen 2025

In 2025 voldoet 100%
van onze teeltbedrijven
aan de planetproof norm
hoeveelheid werkzame
stof per hectare.

Hoe pakken we het aan

Binnen onze coöperatie lopen al veel initiatieven voor het vergroenen van de gewasbescherming. Hieronder een paar voorbeelden.

planet
proof

Bij Growers United zijn alle aubergine, paprika en komkommertelers én bijna al onze tomatentelers, gecertificeerd volgens Planet proof. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor duurzamere producten. Het keurmerk is een bewijs voor de consument dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd. En daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. 

hommels, zijn onze ijverigste
werknemers

Onze tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s worden ook wel vruchtgroenten genoemd. De oorsprong van elke vrucht start met een bloemetje. Hommels bestuiven 7 dagen in de week iedere bloem, zonder er één te missen. Zo zorgen ze voor een perfecte bestuiving, waardoor de mooiste vruchten ontstaan.

hommels, zijn onze ijverigste
werknemers

duurzaamheid hommels

vergroening
teelt

duurzaamheid vergroenen marcel vd berg

Op het totale areaal is een duidelijke groei te zien van het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen. Binnen Growers United liep er een pilot ”teeltvergroening”. Het doel van deze pilot was het hele jaar door groen te telen. Dus helemaal zonder inzet van chemische gewasbescherming. In deze pilot is het onze tomatenteler Marcel van den Berg gelukt om geen chemie te gebruiken in de kas. Hij zette preventief biologische bestrijders in en gebruikte alleen groene gewasbeschermers.