Waar staan we nu
Kassen moeten verwarmd worden. Liever niet met aardgas. Of in ieder geval met zo weinig fossiele brandstof als mogelijk. Energiebesparing en verduurzaming van de energie die nodig is voor het verwarmen van de kassen, daar werken onze telers hard aan. Denk aan Warmtekrachtkoppeling (WKK); efficiënte energiecentrales op de teeltbedrijven, die zowel warmte als elektra als CO2 produceren. Of denk aan telen op restwarmte van de industrie. En aan aardwarmte – dat sterk in opkomst is.


De CO2-emissie van glastuinbouw Nederland ligt in 2021 al 23% lager dan in 2016. Onze leden gebruiken op 37% van het teeltareaal duurzame warmte. Dit percentage stijgt de komende jaren. Want 80% van onze telers is nu al aangesloten bij een warmtecoöperatie of een duurzaam initiatief.
Doelen 2025


heeft tot duurzame warmte.
In 2025 heeft 90%
van onze leden toegang tot duurzame warmte
Hoe pakken we het aan
Om onze doelstellingen te bereiken lopen binnen onze coöperatie al veel duurzame initiatieven. Zo liggen op de meeste schuurdaken bij onze telers al zonnepanelen. Op het dak van het gebouw van Growers United zijn dit er zelfs 4340. Bij onze leden zijn veel meer voorbeelden te vinden op het gebied van duurzame energie. Hieronder een paar voorbeelden.
Aubergineteler Gebr. van Duijn BV en tomatenteler Van Adrichem Kwekerijen BV verwarmen hun kassen in Westdorpe volledig met restwarmte van de Yarafabriek. In het tuinbouwgebied rond Terneuzen wordt 55 miljoen m3 aardgas hergebruikt. Dit staat gelijk aan gasverbruik voor 35.000 huishoudens. Op purplepride.nl vind je meer informatie.
aardwarmte
Aardwarmte is een duurzame en schone bron van energie. Zo besparen onze telers op energie en vermindert het de CO2-emissie.
Bijvoorbeeld Marcel van der Knaap, teler van Prominent-tomaten, levert 6,5 miljoen kilo tomaten per jaar. Met zijn kwekerij in Honselersdijk is hij aangesloten bij het project Trias Westland. Een geothermie-project in de regio waarbij aardwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van kassen.
In de regio wordt gewerkt aan de aanleg van een warmtenet met meerdere bronnen. Dat vergroot de leveringszekerheid. Roots gaat met aardwarmte 30% van hun warmtebehoefte invullen. Aardwarmte als basis voor de warmtebehoefte is een goede duurzame manier. Op dit moment is het een investering, maar Van der Knaap verwacht dat deze vorm van vergroening noodzakelijk is om te kunnen blijven leveren.