Good food good energy

Bedenk een concept om jongvolwassenen aan te moedigen vaker voor een gezonde en voedzame lunch te kiezen met voldoende groenten. Die vraag stelden wij 100 vierdejaars studenten van de Hotelschool The Haque. Tijdens een Hacketon in samenwerking met de Food Boost Challenge.

Waarom? Nu eten we in de avond vaak een zware maaltijd en kiezen we overdag voor een lichte lunch. Terwijl we dan juist de meeste energie nodig hebben. Er zijn dus kansen om van andere eetmomenten – zoals de lunch – een gezonder en dus belangrijker moment te maken. Met onze deelname aan de Food Boost Challenge willen we de doelgroep zelf uitdagen om met nieuwe voedingsconcepten te komen en gezondere keuzes te maken.

Ongezonde voedselkeuzes
Ondanks dat de groente en fruit consumptie over de afgelopen jaren wat stijgt, komen we in de EU met een gemiddelde consumptie van 365 gram per dag nog niet aan de door de World Health Organization (WHO) aanbevolen hoeveelheid van minimaal 400 gram groenten en fruit. Het stimuleren van consumenten om meer groenten en fruit te eten blijkt niet altijd eenvoudig. Ook jongvolwassenen worden in Nederland verleid tot ongezonde voedselkeuzes. Onderweg op school en in de sportkantine.

Voedzamere lunch
Als we naar Nederland en andere landen kijken wordt groente vooral gegeten tijdens de avondmaaltijd. Zo eten we de zware maaltijd in de avond en een lichte lunch overdag. Terwijl we dan juist de meeste energie nodig hebben. In Nederland eet slechts 34% groenten tijdens de lunch. In de UK ligt dit aantal op 54%, Duitsland 55%, Zweden 54% en Polen 49%. Dit laat zien dat er kansen zijn om van de lunch een voedzamer en gezonder moment te maken in Nederland.

Beweging versterken
Recent onderzoek van de Erasmus University toont ook aan dat bewustmakingscampagnes voor gezonde voeding niet de gewenste uitwerking hebben. Consumenten zouden de adviezen als betuttelend ervaren en als aanval zien op hun persoonlijke keuzevrijheid. Veel voedingscampagnes werken dan ook contraproductie. Wat nu als we jongeren uitdagen om zelf met nieuwe voedingsconcepten te komen?

Om hierop in te spelen werkt Growers United samen met de Food Boost challenge. 19 maart zijn we gestart in de vorm van een Hacketon met 100 studenten van de Hoge Hotelschool The Haque. De studenten zijn aan de slag gegaan met de vraag: bedenk een concept om jongvolwassenen aan te moedigen vaker voor een gezonde en voedzame lunch te kiezen met voldoende groenten. Studenten werden in korte tijd uitgedaagd om met verschillende studie achtergronden een concept te ontwikkelen wat kan bijdragen aan deze verschuiving.

In september krijgt de Food Boost Challenge een vervolg. Verschillende scholen gaan dan aan de slag om een boost te geven aan gezonder eetpatroon voor hen zelf en de volgende generatie. Growers United wil deze beweging versterken en vindt het interessant om met deze doelgroep na te denken over kansen om gezonde keuzes te stimuleren.

Meer informatie over de Food Boost Challenge vind je op foodboostchallenge.nl

Studenten die deelnemen aan de Hacketon, genieten in de pauze van een gezonde smoothie.