Source helpt kassen slimmer te maken

Onlangs zijn Growers United en Source een officiële samenwerkingsovereenkomst aangegaan om met de technologie van Source in de kassen te gaan werken. Daarnaast investeert Growers United in Source om de technologie door te ontwikkelen. Source is een technologie bedrijf, gevestigd in Amsterdam, die met behulp van kunstmatige intelligentie (A.I.) tot het optimale teeltplan komt en de uitvoering ervan ondersteunt. 

Twee grote coöperaties van vruchtgroenten telers, Growers United én Harvest House, werken nu samen met Source om de technologie verder te brengen en te verbeteren. Dit betekent dat het grootste deel van de Nederlandse telers van vruchtgroenten onder glas nu gaat inzetten op kunstmatige intelligentie (A.I.) in de kassen met Source. 

Rien Kamman, CEO en mede-oprichter van Source: “We zijn trots dat we Growers United tot onze partners mogen rekenen. Dat de beste telers ter wereld de waarde van onze A.I. zien is een enorme blijk van vertrouwen van de sector. Dit laat zien dat datagedreven telen bij de toekomst van voedsel produceren hoort.”

Source bouwt als het ware een intelligente laag om de kas heen. Met behulp van A.I. wordt de ontwikkeling van het gewas gesimuleerd, het optimale teeltplan berekend en de teler wordt ondersteund bij de uitvoering ervan. De algoritmes helpen telers om onder meer een groter oppervlakte tegelijkertijd aan te sturen, sneller bij te sturen om fouten te voorkomen en de productie te optimaliseren. De eerste versie van de technologie wordt al in de kas getest en toegepast. 

Jacco Besuijen, Productgroepmanager tomaat van Growers United: “Door met Source in zee te gaan bereiden we ons voor op een toekomst waarin data, gecombineerd met de kennis van de teeltmanager, ons helpen om de teelt verder te optimaliseren en we nog zuiniger kunnen zijn met energie, water en andere grondstoffen. Kortom, we maken én de kas én onszelf slimmer.” Deze samenwerking hebben alle partijen onlangs bekrachtigd met het ondertekenen van de officiële commerciële overeenkomst voor het gebruik van de software van Source in de kassen.