Vruchtgroentetelers nemen regie op eigen data

Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO) gaat participeren in GreenlinQdata. Deze samenwerking markeert een mijlpaal in de verdere digitalisering en verduurzaming van de glasgroentesector.

Met de toename van het aantal duurzame initiatieven, de naderende implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), verplichte digitale gewasbeschermingsregistratie en toenemende certificeringen op basis van data, wordt het voor telers steeds belangrijker om nauwkeurige en transparante data over hun duurzaamheidsinspanningen te verzamelen en rapporteren. GreenlinQdata biedt een geavanceerd platform dat telers (AGF en sierteelt) helpt bij het effectief vastleggen, analyseren en delen van deze gegevens.

De participatie van FVO in GreenlinQdata is een mijlpaal voor beide organisaties, maar ook voor de gehele glasgroentesector. Door deze samenwerking worden de mogelijkheden voor data-gedreven besluitvorming en efficiëntie binnen de sector vergroot. Daarnaast versterkt deze ontwikkeling ook alle inspanningen rondom de HortiFootprint. Want de vraag naar een eenduidige manier om de impact van een bedrijf en haar producten op het milieu inzichtelijk te maken neemt toe. FVO en GreenlinQdata hopen met deze stap ook andere producenten in de brede sector te inspireren en de effectieve toepassing van duurzaamheidsdata door te zetten.

Jelte van Kammen, algemeen directeur Harvest House, geeft namens FVO aan: “We zijn als telers en producentenorganisatie steeds meer duurzaamheidsdata aan het verzamelen over onze teelt en producten. Het is belangrijk dat we als producent zelf de regie houden over deze data en zelf bepalen wie er inzicht in krijgt. Door deel te nemen in dit platform zijn we in staat om die regie te houden. Bovendien is dit een instrument om onze duurzaamheidsdata te uniformeren en te gebruiken als input voor certificeringen. Kortom, het is een belangrijke gezamenlijke stap vanuit FVO.”

Berrie de Mik, algemeen directeur GreenlinQdata, vertelt over de samenwerking met FVO. “Wij verwelkomen FVO als aandeelhouder van ons ketendataplatform en teeltregistratie-applicatie. We kijken uit naar een toekomst waarin digitale registratie en geavanceerde duurzaamheidsrapportage de norm worden, waardoor de sector optimaal kan functioneren in een datagestuurde omgeving. Samen werken we aan efficiëntie en innovatie binnen de sector en afzetketen. Data stimuleert de groei van de gehele sector.”

De samenwerking tussen FVO en GreenlinQdata is een mijlpaal in het gezamenlijke streven naar een duurzamere toekomst en laat de cruciale rol zien die technologie en data hierin spelen.

Over FVO
De vijf koplopers die FVO vormen zijn de telersverenigingen: Growers United, Harvest House, Oxin Growers, The Greenery en ZON fruit & vegetables. Het zijn de grootste telersverenigingen van Nederland met ruim 400 aangesloten groenteproducenten van Paprika, Aubergine, Courgette, Komkommer en Tomaat.

Over GreenlinQdata
GreenlinQdata biedt ondersteuning aan ondernemers in de land- en tuinbouw en hun afzetorganisaties met praktische en slimme informatiesystemen. Met als doelstelling: één keer registreren en gegevens delen met ketenpartners, met strikte datamachtigingen om transparantie en efficiëntie in de gehele keten te vergroten. LTO Bedrijven en VAA Data Works zijn reeds aandeelhouders.

Fotobijschrift: Boven: David Markowski (The Greenery) – Patrick Bramer (LTO Bedrijven) – Kees de Kat (Growers United) – René van Tatenhove (Harvest House) – Guido van Dinther (VAA) Onder: Berrie de Mik (GreenlinQ) – Ton van Dalen (Oxin Growers)