Paprikatelers Roy en Nick groeien door

Een typisch Zuid-Hollands tuindersfamilie, waar twee zonen in het bedrijf zijn gestapt. Zoals het bij veel familiebedrijven gaat. Toch is het verhaal van Roy en Nick van Personal Vision allesbehalve traditioneel. Beide broers stapten pas rond hun dertigste in het familiebedrijf, nadat ze eerst studeerden, jarenlang de wereld rondreisden en andere banen hadden. Met die extra bagage op zak zijn ze klaar voor de toekomst.

Roy en Nick gaan door op de weg die vader Stephan al inzette; onderscheidend zijn in blokpaprika’s. Mede om die reden is het bedrijf in 2021 toegetreden tot telersvereniging PapriCo en afzetcoöperatie Growers United. “We werken samen met een club ondernemers met dezelfde visie. Ondernemers die zich onderscheiden in onder andere de Engelse markt, net als wij, met een kleinere maat paprika, die ook geschikt is voor bijvoorbeeld de Japanse markt. Uitdagende klanten, speciale verpakkingen, maar dat spreekt ons juist aan.” Een ander voordeel van de samenwerking is het centraal sorteren en verpakken. Dit voorjaar wordt het nieuwe verpakkingscentrum in Zwaagdijk in gebruik genomen. 

Van 7 naar 21 hectare
Roy en Nick zijn ambitieus. In 2022 kocht het tweetal de tuin van de buren erbij. Hiermee groeide kwekerij Personal Vision van 7 naar 16 hectare glas. In 2023 zetten ze de volgende stap en komt er, in samenwerking met Maikel van den Berg, nog 5 hectare aan paprika’s bij. “We werken al sinds 2018 samen met Maikel en richtten MR Seeds op. Een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met het vermeerderen van komkommer-, tomaten- en paprikazaden.”  

Duurzame energie
Op dit moment bereiden de broers zich voor op het nieuwe teeltseizoen. Zo wordt er een warmtekoppeling gemaakt tussen de bestaande en de nieuwe tuin. Zodat beide teeltlocaties optimaal profiteren van de duurzame manier van energie opwekken via de WKK. “Ook trekken we naast onze twee beweegbare schermdoeken een derde vaste folie. Hierdoor is de kas beter geïsoleerd en besparen we flink wat energie.” Maar het kan nog duurzamer, vinden de jonge ondernemers. “We zijn met Eneco in gesprek om een lokale warmteleiding te realiseren voor het leveren van restwarmte.”

bron: nieuwe oogst