Tomaten én komkommers van Schenkeveld

Sinds dit voorjaar telen ze bij Schenkeveld op de locatie Zijtwende in De Lier naast tomaten ook komkommers. Voor een deel had deze overstap te maken met de hoge energiekosten. Maar bij Schenkeveld hadden ze ook in de gaten dat de vraag naar kwalitatief goede komkommers altijd hoog is. In 2021 was de komkommer nog de meest verkochte groente in ons land. “Als Schenkeveld spelen we graag in op die toenemende vraag uit de markt”, vertelt locatiemanager Michel van Adrichem. “Dus telen we hier nu op vijf hectare komkommers, onder het label van Green Diamonds.”

Komkommers telen is voor Schenkeveld niet nieuw. In het verleden heeft de kwekerij al de nodige kennis en ervaring opgedaan in de komkommerteelt. Grondleggers Jan en Peter Schenkeveld teelden zelf jarenlang komkommers. “De overstap hebben we vooraf zorgvuldig voorbereid”, vertelt Michel. “We zijn bij collega-tuinders gaan kijken en hebben daar een aantal – voor ons – nieuwe handelingen geleerd.”

Uitdagingen en verschillen
“De eerste uitdaging was het onder de knie krijgen van alle werkzaamheden in het gewas. En het goed inwerken van alle medewerkers. Het telen van komkommers is een stuk arbeidsintensiever”, concludeerde Michel als snel. “We houden de planten goed in de gaten. En moeten direct reageren wanneer er iets verandert qua arbeid of teelt. We hebben de plant weer helemaal opnieuw moeten leren kennen.”

Met passie voor perfectie
Ook het klimaat in de kas is anders, de luchtvochtigheid is een stuk hoger. Vooral op warme, zonnige dagen groeit het allemaal erg hard. Daar hadden de collega-tuinders van Michel hem al voor gewaarschuwd. “Je moet er voor zorgen dat je je werk iedere dag af krijgt. Want anders snij je jezelf de volgende dag in de vingers. Gelukkig kunnen we hier altijd rekenen op een betrokken en enthousiast team van medewerkers”, vertelt Michel. “En wat we doen, willen we graag goed doen. We hebben passie voor perfectie. Ook in de komkommers. Daar worden wij blij van!”

Centraal verpakt
De tomatenkas van Schenkeveld Zijtwende hoefde voor de teelt van komkommers niet omgebouwd te worden. Er wordt geteeld op dezelfde teeltgoten en met dezelfde druppelaars. Na de oogst worden de komkommers naar de verpakkingslocatie in Maasdijk gebracht, waar ze centraal gesorteerd en verpakt worden.

Schenkeveld heeft in totaal vijf teeltlocaties. Op de locaties in De Lier, Den Hoorn, Schipluiden en Rijsenhout worden grove-, middelgrove- en cherrytrostomaten geteeld.