Uit recent onderzoek van zowel GfK als Kantar blijkt dat consumenten in de Europese Unie en in het Verenigd Koninkrijk ook in onzekere tijden gemotiveerd blijven om gezonde voedingskeuzes te maken. Maar hoe zet je de stap van willen naar daadwerkelijk doen? Voedingsdeskundige Manon Wouters inspireert dagelijks meer dan 70.000 volgers om vaker verse groenten toe te voegen aan hun eetpatroon.
Daarom is Growers United onlangs een samenwerking met haar gestart. Tijdens het Global Tomato Congress 2022 sprak Manon met Perry Dekkers, commercieel directeur bij Growers United. Ze gaf drie slimme tips om shoppers op een makkelijke manier een klein duwtje in de goede en gezonde richting te geven. Benieuwd naar de tips? Check onze nieuwe blog!
Shoppers inspireren aan de hand van drie slimme tips
Sociale media zijn een toegankelijke manier om shoppers aan te sporen te kiezen voor gezonde voeding en verse groenten. Tijdens het Global Tomato Congress 2022 gaf Manon drie tips, zoals het introduceren van food swaps, zelf aan de slag gaan in de keuken en de dag starten met verse groenten.
#1 Simpele food swaps
‘Een makkelijke manier om gezonde gewoonten aan te leren, is het introduceren van food swaps, oftewel eetwissels. Shoppers kiezen hierbij voor een gezonde(re) variant van een bekend gerecht of snelle snack. Denk aan een vegetarische spaghetti Bolognese met verse groenten in plaats van een pasta carbonara of een handje snacktomaatjes in plaats van een eierkoek. Niet alleen bevatten deze gezonde opties minder calorieën, maar ook meer vitamines, mineralen en vezels. Een win-win situatie dus.’
#2 Zelf aan de slag in de keuken
‘Een toenemende trend is de voorkeur voor onbewerkte, pure voeding en gerechten met zo min mogelijk ingrediënten. Onbewerkte producten zijn automatisch gezonder dan bewerkte en bevatten over het algemeen meer vezels, vitamines en mineralen. Omdat de meeste producten in de supermarkt sterk bewerkt zijn – denk aan kant-en-klare soepen, sauzen en salades – geven steeds meer shoppers aan liever zelf in de keuken te staan. Zo houden zij inzicht in de ingrediënten én de kosten. Want zelf aan de slag gaan betekent ook vaak minder duur uit zijn. Een pastasaus uit de supermarkt kost al gauw twee keer zoveel als een saus van verse groenten.’
#3 Starten met verse groenten
‘Waarom wachten met het eten van verse groenten tot tijdens de lunch? Ook bij het ontbijt is er al ruimte voor een gezonde dosis vitaminen en mineralen. Denk aan een omelet met verse groenten, een avocado-tomaten toast of een snelle smoothie boordevol groenten en fruit. Zo heb je meteen een belangrijk deel van je dagelijkse vitaminen en vezels binnen en genoeg energie voor de drukke (werk)dag. Bovendien wijst onderzoek uit dat wanneer je ’s ochtends gezonde keuzes maakt, dit de rest van de dag ook makkelijker vol te houden is. Zo begin je de dag meteen met een voorsprong!’
Hoofdrol voor de tomaat in verrassend viergangen menu
Naast bovenstaande tips werd op het Global Tomato Congress ook de nieuwe Tomato Times Challenge gepresenteerd. Manon riep haar volgers via Instagram op welke slimme stappen zij nu al zetten in het maken van gezonde voedingskeuzes.
‘Eind juni werden de vijf winnaars (plus hun gasten) door Prominent, het tomatenmerk van Growers United, uitgenodigd‚ in het hippe Haarlemse restaurant DeDAKKAS’, vertelt Manon. ‘Daar kregen zij een verrassend viergangenmenu geserveerd met een hoofdrol voor de tomaat. We startten met een Italiaanse burrata en cherry-pruimtomaten, gevolgd door een Spaanse salmorejo – een koude tomatensoep – en als hoofdgerecht Italiaanse ravioli met sausjes, schuim en chips van tomaten. Als feestelijke afsluiter genoten we van een dessert met vanille pannacotta in een zomers soepje van tomaten, aardbeien en cava. Zo zie je dat je met een beetje creativiteit een heel eind komt. Verse groenten kunnen altijd en overal worden toegevoegd aan ons dagelijkse eetpatroon; van een simpele snack tot geweldig (en gezond) gerecht.’
Growers United geeft consumenten graag een klein duwtje in de goede en gezonde richting. Benieuwd hoe wij hen stimuleren om meer verse groenten toe te voegen aan hun voedingspatroon? Blijf op de hoogte via growersunited.nl/healthy-people/consument of neem contact met ons op, via marketing@growersunited.nl of +31 (0)174 238 000.