Juist nu blijven innoveren en investeren in duurzame energiebronnen

Door de huidige hoge prijzen voor energie en grondstoffen wordt investeren in innovatieve productietechnieken steeds aantrekkelijker. De telers van Growers United richten zich al jaren op energiebesparende en duurzame oplossingen. Zo is Tom Zwinkels van tomatenkwekerij Bryte de eerste teler in Nederland die is overgestapt op full LED-verlichting. ‘In 2019 hebben we ervoor gekozen om op dit vlak te verduurzamen, via een hybride belichtingsinstallatie. Investeren in een nieuwe full LED-installatie was een logische vervolgstap. Met hetzelfde lichtniveau kan nu ruim 40% aan energie worden bespaard.’ Maar dat is niet het enige. Growers United heeft de afgelopen jaren nog meer slimme stappen gezet om duurzaam geteelde producten van hoge kwaliteit te kunnen leveren.

Gewijzigde teeltplanning voor merendeel van Nederlandse telers van AGF-producten
De Nederlandse telers die seizoensgebonden AGF-producten kweken – zoals aubergines, paprika’s en komkommers – hebben hun laatste verse producten geoogst en geleverd. Zij bereiden zich nu voor op het teeltseizoen van 2023. Normaliter geldt deze werkwijze niet voor tomatenkwekers, omdat zij hun verse producten jaarrond kunnen blijven leveren dankzij belichting. Maar door de explosief stijgende prijzen voor energie en grondstoffen, ziet een groot deel van de tomatenkwekers geen andere uitweg dan het aanpassen van hun teeltplanning. Dat wil zeggen, de gewassen voor het nieuwe seizoen worden nog wel geplant, maar de verlichting blijft uit.

Tom Zwinkels eerste tomatenteler in Nederland met full LED-verlichting
Om zijn (internationale) klanten jaarrond te kunnen voorzien van tomaten van hoge kwaliteit, deed Tom Zwinkels de afgelopen drie jaar ervaring op met LED-verlichting in een hybride opstelling, waarbij LED en SON-T verlichting elkaar aanvulden. ‘SON-T is gewoon een dure lamp waar ontzettend veel vermogen in gaat’, aldus Tom. ‘LED is vele malen duurzamer.’

De huidige energiekosten hebben de overstap naar volledig LED-verlichte kassen versneld. Tom is sinds afgelopen zomer de eerste tomatenteler in Nederland die zijn producten met full LED produceert. ‘Ondanks dat het verlichten van onze kassen door de hoge energietarieven niet lonend is, blijft LED-verlichting nog altijd de meest efficiënte en duurzame manier om te produceren’, aldus Tom. ‘Daarom maken steeds meer collega-telers van Growers United de stap naar LED-verlichting.’

Duurzame oplossingen en innovatieve productietechnieken
Naast full LED-verlichting, beschikt Tom ook over een eigen efficiënte mini-energiecentrale die niet alleen elektra produceert, maar ook warmte om de kas te verwarmen en CO2. De opgewekte CO2 dient als voedingsstof voor de tomatenplanten en wordt via enorme ventilatoren in de kassen verspreid. De planten zetten de CO2 vervolgens om in zuurstof. Het rendement van de mini-energiecentrale is 99% en het resultaat is veel minder CO2 uitstoot in de atmosfeer.

Ook maakte Tom in 2021 van zijn waterbassin een krachtbron, door er drijvende zonnepanelen in te plaatsen. Om nog duurzamer te kunnen telen, zal Bryte in 2023 gebruik gaan maken van het warmwaternetwerk in het Westland. Hierbij wordt water verwarmd door duurzame energiebronnen zoals aardwarmte, restwarmte afkomstig van de industrie en zonne- en windenergie.

Glastuinbouw moet voorsprong in duurzame productie behouden
Vergeleken met andere sectoren loopt de Nederlandse glastuinbouw voorop in de energietransitie. Kijk naar de innovatieve oplossingen die Tom gebruikt voor de teelt van zijn tomaten. De sector blijft, ondanks de hoge energietarieven en oplopende grondstofprijzen, investeren in energiebesparende en duurzame oplossingen. De energietransitie wordt gewoon doorgezet om uiteindelijk het doel, in 2040 geheel klimaatneutraal produceren, te behalen.

Growers United zet al jaren in op duurzame oplossingen en innovatieve technieken. Benieuwd hoe wij onze doelen blijven behalen? Blijf op de hoogte via https://growersunited.nl/duurzaamheid/ of neem contact met ons op, via marketing@growersunited.nl of +31 (0)174 238 000.