Growers United gaat voor 100% circulair, fair en healthy

Growers United draagt bij aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN). ‘Samen met onze vruchtgroententelers willen wij voor 2040 een volledig circulair, fair en healthy productieproces uitrollen’, vertelt Perry Dekkers commercieel directeur van Growers United. ‘Om deze ambitie waar te maken en onze doelen te halen, gebruiken we innovatieve tools, zoals de HortiFootPrint en ons duurzame dashboard. Hiermee monitoren we de ontwikkeling van onze duurzame doelen. Door inzichten te delen, werken we samen aan een gezonde en groene toekomst.’

De duurzame doelen van Glastuinbouw Nederland
In 2015 stelden 193 lidstaten van de VN zeventien wereldwijde doelstellingen vast voor duurzame ontwikkeling, ook wel de ‘Sustainable Development Goals’. Een van die doelen moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat we de impact op de aarde sterk verlagen. Om de afspraken na te komen, is het stimuleren van een circulaire economie essentieel. Want alleen door circulair ondernemen kan de uitstoot van CO2 met 20% omlaag. In navolging van de ontwikkelingsdoelen van de VN, richt ook sectororganisatie Glastuinbouw Nederland zich op diverse duurzame doelen.

Via verschillende initiatieven wil de sector in 2040 volledig klimaatneutraal produceren. Bijvoorbeeld met ‘Kas als Energiebron’ waarbij de sector, het ministerie van LNV en Wageningen UR nauw samenwerken. Zo loopt de glastuinbouw in Nederland voorop in het gebruik van geothermie als een belangrijke energiebron om klimaatdoelen te halen. Ook de telers van Growers United gebruiken steeds meer aardwarmte. Tenslotte wordt vanuit de sector geïnvesteerd in een duurzame CO2-levering (een noodzakelijke grondstof in de glastuinbouw) afkomstig uit de afvalverwerking en industrie.

Sustainable Together in drie bewuste stappen
Tijdens de productie van verse groenten, kiezen onze telers van Growers United voor duurzame oplossingen. ‘In het proces van zaadje tot product in de schappen, worden er voortdurend bewuste keuzes gemaakt’, aldus Perry. ‘Want alleen samen kunnen we de planeet gezond en groen houden. Sustainable Together, noemen we dat.’ Om die reden, richten de telers zich op drie belangrijke pijlers:

  1. Less Impact. Door de benodigde grondstoffen en energie van duurzame bronnen zo gericht mogelijk te gebruiken, gaat er minder verloren. Zo is nu al 37% van onze telers aangesloten op een duurzame energiebron. In 2025 is dit 90%. Ons gietwater wordt 100% gerecirculeerd en de voedingsstoffen hergebruikt. Daarnaast beschermen we onze gewassen met natuurlijke middelen, zoals insecten.
  2. Reduce Waste. We proberen onze afvalstromen te minimaliseren en geven dat wat er overblijft nieuwe bestemmingen. En voor onze verpakkingen zoeken we altijd naar de meest duurzame alternatieven die er op dat moment voor handen zijn. Voor de productie gebruiken we 100% gerecyclede materialen en vervolgens kan 90% van ons verpakkingsmateriaal weer worden gerecycled.
  3. Healthy People. Tenslotte zetten we ons niet alleen in voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van onze collega’s, maar ook van onze klanten en consumenten.
    ‘We willen gezonde voeding aanmoedigen. Samen met retailers bespreken we hoe we consumenten kunnen stimuleren om vaker verse groenten te eten, zodat onze producten een positief effect hebben op de gezondheid in de samenleving. Dat doen we bijvoorbeeld met inspirerende en vooral lekkere recepten. Maar ook met activaties in het schap en op de winkelvloer.’

Bij Growers United is transparantie het toverwoord
Meten is weten. ‘Om de duurzame ontwikkeling van onze telers te monitoren, gebruiken we innovatieve tools’, legt Perry uit. ‘HortiFootPrint bijvoorbeeld, is een eenduidige rekenmethode om elke stap objectief te meten en de resultaten weer te geven in een heldere score. Verschillende telers van Growers United zijn momenteel onderdeel van een pilot, die deze zomer wordt afgerond. De volgende stap is dat al onze telers deze internationaal erkende rekenmethode gaan gebruiken. De inzichten die daaruit voortkomen, helpen ons onze doelen te bereiken.’

‘Ook via ons data-gedreven duurzame dashboard laten we zien hoe de zaken ervoor staan. Waar boeken onze telers succes en waar kan het beter? Door het delen van informatie worden we samen wijzer. Zo leren we gaandeweg welke route ons het snelste naar de duurzame doelen brengt, die we voor 2025 op de agenda hebben staan.’

Growers United zet zich graag in voor een gezonde en groene toekomst. Benieuwd naar onze duurzame oplossingen? Blijf op de hoogte via growersunited.nl/duurzaamheid of neem contact met ons op, via marketing@growersunited.nl of +31 (0)174 238 000.