Pluk de vruchten van rekenmethode Horti Footprint

Bij Growers United werken we samen aan verduurzaming. Dat betekent dat we de impact van de teelt en het verpakken van onze producten op het milieu willen verkleinen. En het welzijn vergroten van medewerkers én consumenten. “Met de gestandaardiseerde rekenmethode van de Horti Footprint monitoren we de duurzame ontwikkelingen ”, vertelt Jelle Opschoor, medewerker duurzaamheid bij Growers United. “Wij wachten niet tot het verplicht is, maar plukken er nu al de ‘vruchten’ van.”

In 2018 startte Growers United met het monitoren van de duurzame stappen die de coöperatie neemt. “Sinds vorig jaar gebruiken we de Horti Footprint en verzamelen we data om aan te tonen hoe onze telers ervoor staan op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Jelle. “Waar gaat het goed? Waar kan het beter en moeten we een tandje bijzetten.”

Impact vergelijken
De Horti Footprint is ontwikkeld in samenwerking met verschillende partijen, waaronder de Wageningen Universiteit. “Wij zijn als Growers United niet het enige bedrijf in de sector die hier mee bezig is. Ook andere telersverenigingen en coöperaties in Europa verzamelen en analyseren data met dezelfde rekenmethode”, aldus Jelle. “Het fijne van één Europees geaccepteerde methode is dat je resultaten goed met elkaar kunt vergelijken. Je kunt dan veel beter de impact vergelijken van bijvoorbeeld een Spaanse tomaat met die van een Nederlandse tomaat.”

Veel data verzameld
Telers hebben de afgelopen maanden heel veel data verzameld, daar heeft een team van Growers United ze bij geholpen. “Denk bijvoorbeeld aan de registratie van het aantal liters water dat gebruikt is in de teelt of de hoeveelheid extra CO2 die is ingekocht om de planten te laten groeien. Maar ook de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die nodig is geweest, staat nu per teler geregistreerd.”

Europees erkend
Een volgende stap is het borgen van de rekenmethode op Europees niveau. “Wanneer Brussel de Horti Footprint Europees erkent, moet de impact van groenten en fruit verplicht met deze methode berekend worden. Op deze manier weet je zeker dat de impact van producten uit verschillende landen binnen de EU goed vergelijkbaar is”, aldus Jelle. “Hopelijk is die erkenning er binnen twee tot drie jaar. Wij focussen ons in de tussentijd op het gericht en zo efficiënt mogelijk verduurzamen.”