Van Duijn De Jong: vooruitstrevend in duurzaam ondernemerschap

Van Duijn De Jong Aubergines is een modern glastuinbouwbedrijf dat zich al 60 jaar specialiseert in het telen van aubergines. In januari van dit jaar kondigden de – toen nog twee – familiebedrijven aan, met elkaar te fuseren. Maar hoe is deze fusie ontstaan? En hoe verloopt de samenwerking tot nu toe? We vragen het mededirecteur Pleun van Duijn.

De oorsprong van het bedrijf ligt in het Westland, maar de teeltbedrijven zijn al jaren geleden verhuisd naar Dinteloord, Steenbergen, Oosterland en Westdorpe. “Door de samenwerking binnen Purple Pride kennen onze bedrijven elkaar al jaren”, vertelt Pleun. “Niet alleen de huidige ondernemers, maar ook onze zoons (en opvolgers) wisselden al regelmatig ideeën met elkaar uit. Onder andere over de toekomst van onze bedrijven. Zo is het balletje gaan rollen en is het plan van de fusie steeds serieuzer geworden.”

1+1 is meer dan 2
Door de samensmelting van de twee bedrijven is een auberginekwekerij ontstaan van 39 hectare groot, verdeeld over vier teeltlocaties in West-Brabant en Zeeland. “Samen kweken, sorteren en verpakken wij meer dan 23 miljoen kg aubergines per jaar. En nu Van Duijn De Jong Aubergines één bedrijf vormt, kunnen we de kostprijs laag houden en onze teelt en de organisatie verder professionaliseren. Een ander voordeel is de risicospreiding en het feit dat je samen een sterkere positie in de markt hebt. Voor ons is 1+1 meer dan 2.”

Nieuwe generatie
De fusie heeft ook een managementteam opgeleverd waarin twee generaties ondernemers zijn vertegenwoordigd. “Zo borgen we de continuïteit en toekomstbestendigheid van ons bedrijf. De directie bestaat nog alleen uit vier ‘senioren’, maar de nieuwe generatie wordt klaargestoomd om uiteindelijk het stokje over te nemen.”

Meer weten over Purple Pride en de ondernemers van Van Duijn De Jong Aubergines? Ga naar growersunited.nl/purple-pride/

Fotobijschrift (v.l.n.r.): Rob van Duijn, Pleun van Duijn, Hidde van Duijn, Luuk van Duijn, Peter de Jong, Tom de Jong en Jan van Duijn